NYHET

Nu presenterar vi fem vallöften

Bild på John Johansson som sitter vid ett bord och blir intervjuad. På bilden i högra hörnet är loggan Starkare tillsammans och Socialdemokraternas ros

Tryggheten, äldreomsorg utan vinstjakt, skolan, kommunens attraktivitet och klimatet i fokus i valet. Socialdemokraterna i Örebro har idag presenterat sina fem övergripande vallöften. De fem vallöftena utgör huvudfokuset för Socialdemokraternas politik inför valet. På en pressträff berättade John Johansson, Kommunstyrelsens ordförande (S) och Socialdemokraternas ledande kandidat i kommunvalet om de fem löftena, samt berättade delar av den politik partiet går till val på inom trygghetsområdet.

– Alla ska ha rätt till en bra äldreomsorg utan vinstjakt. Vården måste utgå från medborgarnas behov, inte styras av ideologiska skygglappar. Socialdemokraterna vill att alla äldre ska en bra och värdig tillvaro i Örebro kommun. Du som örebroare ska kunna känna dig trygg med att du eller dina nära kan åldras i en miljö där medborgarnas behov står i fokus – inte företagens vinstjakt, säger John Johansson, kommunstyrelsens ordförande (S) och Socialdemokraternas ledande kandidat i kommunvalet.

Det andra vallöftet som Socialdemokraterna går till val på är att Örebro ska fortsätta växa och vara en attraktiv kommun. John Johansson säger att det är ett vallöfte som bland annat handlar om att hela Örebro ska leva och vara en attraktiv kommun.

– Under de 20 åren som jag har bott i Örebro har staden verkligen utvecklats. Det finns restauranger, krogar, nöjen, friluftsliv och lekmiljöer överallt. Vi vill inte att den utvecklingen stannar upp – tvärtom. Mer behöver göras för att Örebro ska fortsätta att vara den attraktiva kommunen vi är, säger John Johansson.

Socialdemokraterna lovar också att alla barn och unga måste få förutsättningar att klara skolan. Extra fokus kommer att ligga på att stärka grundskolan och partiet ser behov av att marknadsskolan regleras och att den demokratiska kontrollen över skolan stärks.

– Vi har goda resultat på gymnasieskolan i Örebro, trots att vi bedriver en relativt sett billig gymnasieverksamhet. Utmaningarna finns i grundskolan där klyftorna är stora. Vi behöver återta kontrollen och stärka grundskolan redan från de tidiga åren och vi tycker att kommunala skolor måste få en större ersättning på grund av det större ansvaret och skyldigheten de har, säger John Johansson.

Med klimatet i fokus går Socialdemokraterna i Örebro till val på att Örebro ska bli självförsörjande på klimatsmart energi.

– Med vindkraft, biogas och solceller växer Örebro på ett hållbart sätt. Det ska vara lätt att göra rätt – det är bra för klimatet och plånboken samtidigt som vi minskar beroendet av omvärldens olja och gas vilket är extra viktigt i dessa tider. Att göra oss självförsörjande handlar både om klimatet och vår egen säkerhet, säger John Johansson.

Ett av de fem vallöftena handlar om att ta tillbaka tryggheten i det offentliga rummet. Här presenterade John Johansson på pressträffen delar av den politik som partiet går till val på.

– Vårt vallöfte är att ta tillbaka kontrollen över tryggheten i det offentliga rummet. För att åstadkomma det vill vi införa Trygghetsmiljarden – vi vill satsa en miljard kronor under åtta år på att göra våra offentliga miljöer ljusare och tryggare. Det innebär både en ambitionshöjning och långsiktighet jämfört med nu, säger John Johansson.