Nyheter

  • Ny gång- och cykelbro mellan Strömsborg och Hästhagen

    Karlslundsområdet är under utveckling. De senaste åren har bland annat flera badplatser anlagts, ridanläggningen utvecklats och området kring Hästhagen har tillgängliggjorts. Även Strömsborg har de senaste åren genomgått en stor förändring, för att åter bli ett café och populärt utflyktsmål. Nu tas nästa steg i utvecklingen: en ny gång- och cykelbro över Svartån, mellan Strömsborg och Hästhagen.
  • Örebro kommun växlar upp i klimatarbetet

    Idag har kommunstyrelsens hållbarhetsutskott beslutat om ny klimatstrategi för kommunen. Den nya klimatstrategin innebär att kommunen växlar upp och spetsar till styrningen på flera områden i syfte att nå klimatmålen. Nya arbetssätt införs för att få till den omställning som behövs och för att genomsyra hela organisationen i högre grad. För att nå klimatneutralitet så är ett viktigt budskap i den nya klimatstrategin att kolinlagring behövs i högre grad i syfte att binda in och lagra koldioxid.
  • ”Snacka Örebro!” – En dialog på hjul

    Nu lanserar Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen ett nytt koncept för dialog med invånare i Örebro kommun. “Snacka Örebro!” – konceptet består bland annat av en husvagn som kommer ge nya möjligheter till dialog med örebroarna – i bostadsområden och på andra platser där örebroarna befinner sig.
  • Ny könskorrigeringslag

    Idag vid klockan 16 har riksdagen beslutat att rösta ja till den nya könskorrigeringslagen. Det här är ett litet, men viktigt steg, åt rätt håll.
  • Extra engångssatsning för att stärka upp förskoleenheter

    För att möta upp de behov som finns gör Förskolenämnden en engångssatsning till ett antal förskolor i Örebro kommun. Förskolor kämpar med olika utmaningar och i grund och botten handlar det om att jämna ut förutsättningar på ett mer likvärdigt sätt.
  • Nu satsar vi på utökade sommaraktiviteter för seniorer!

    Örebro kommun ska vara en trygg och säker plats för våra äldre. Genom att utveckla sommaraktiviteter för seniorer med målet att nå fler målgrupper och arbeta närmare ute i kommunens olika bostadsområden fortsätter arbetet mot ofrivillig ensamhet och social isolering hos äldre.
  • Hjälmarlandskapet föreslås bli biosfärområde

    Örebro kommun tar nu ytterligare steg i utvecklingen av Hjälmaren genom att föreslå att landskapen runt Hjälmaren ska bli Sveriges nästa biosfärområde.
  • Nu invigs bron vid Lindbacka bruk

    Arbetet med den nya bron till bruksområdet Lindbacka är nu färdigt och invigs idag den 10 april klockan 10:00.
  • Grundskolenämnden föreslår att återuppta renovering av Wallerska skolan

    På Grundskolenämnden den 17 april föreslår majoriteten att återuppta den pausade renoveringen av Wallerska skolan F-6. Skolan är i behov av renovering för att lokalerna ska vara ändamålsenliga för skolverksamhet. Futurum fastigheter har tagit fram en förstudie och sedan genomfört en projektering som lett till förslag att skolans befintliga hus A rivs och en ny byggnad uppförs. Övriga byggnader ska genomgå ROT-renoveringar, vilket även omfattar storkök och matsal.
  • Vi svarar upp mot industriföretagens behov

    Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden startar Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, vid Tullängsgymnasiet.
  • Lokal energidelning ska inte beskattas

    De solcellsanläggningar som fastighetsägare ska installera på sina fastigheter i Tamarinden ska anses som enskilda installationer och den elenergi som delas ska inte beskattas meddelar Skatterättsnämnden. Det är ett avgörande besked för en hållbar stadsutveckling med fler klimatsmarta stadsdelar som Tamarinden i Örebro och nationellt.
  • Användning av trygghetskameror på Örebros kommunala gymnasieskolor

    Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att verka för att trygghetskameror etableras kring de kommunala gymnasieskolorna. Användningen av trygghetskameror (som Örebro kommun valt att kalla det) är idag betydligt mer utbrett nationellt än för 5–10 år sedan. Det gäller både tillståndspliktiga och icke tillståndspliktiga kameror.
  • Grundskolenämnden satsar på ökad simkunnighet

    På Grundskolenämnden den 21: a mars föreslog majoriteten en satsning på 500 000 kr för ökad simkunnighet i grundskolan och den anpassade grundskolan. Under en längre tid har simkunnigheten, bedömd av badhusen, minskat och många elever har haft begränsad tillgång till simundervisning under pandemin.
  • Kilsbergen ska bli Mellansveriges mest attraktiva friluftsområde

    Tillsammans med civilsamhället och näringslivet ska Kilsbergen utvecklas till ett av Mellansveriges mest attraktiva friluftslandskap. Det är visionen i den nya Viljeinriktningen för friluftsliv och turism i Kilsbergen som tagits fram tillsammans med andra kommuner och aktörer och som antogs av kommunstyrelsen tisdagen den 12 mars.
  • Samhället måste ta kontrollen över gängbrottsligheten

    Gängvåldet skakar Sverige i grunden och dess hänsynslöshet drabbar människor i hela landet. Oskyldiga liv släcks i en våldsspiral som samhället tappat kontrollen över. Hundratals svenskar lever i omedelbar fara, andra oroar sig för nära och kära eller är förtvivlade över vart Sverige är på väg. Politiker från alla partier har ett ansvar att lägga enkla lösningar och billiga poänger bakom sig. Att ensidigt fokusera på ett perspektiv – oavsett om det är knark, invandring eller ekonomiska klyftor - kommer aldrig att lösa problemen.
  • Efterlängtat klartecken för Örebros nya, energismarta stadsdel Tamarinden

    Energimarknadsinspektionen har meddelat att det planerade ledningsnätet i Tamarinden är beviljat undantag från kravet på nätkoncession. Beskedet är ett stort steg i utvecklingen av Örebros nya stadsdel, eftersom det ger klartecken för delning av energi inom och mellan fastigheter – något som också förändrar förutsättningarna för energismart byggande i hela Sverige.  
  • Planer för framtiden - ny översiktsplan för Örebro kommun

    Nu påbörjas arbetet med en ny översiktsplan som ska vägleda och styra mot en hållbar utveckling av kommunen. Den nya planen beräknas vara klar att antas under 2026.  
  • Nu stärker vi upp HBTQI+ kompetensen inom äldreomsorgen!

    Örebro kommun ska vara en trygg och säker plats för våra äldre. Genom att öka personalens kunskaper inom HBTQI skapar vi förutsättningar för att ge en trygg och jämställd äldreomsorg för våra äldre.  
  • Viktigt steg för Örebros utveckling

    Utbyggnaden av Törsjöterminalen som initierades redan 2016 är ett stort och viktigt infrastrukturprojekt för såväl kommunen, regionen som för Sverige.

    Förvaltningen har nu presenterat ett förslag till detaljplan för området vilket tar oss vidare i planprocessen och möjliggör omlokalisering av företag från centrum till Törsjö.

    Detaljplanen ska behandlas av bygg- och miljönämnden den 14 februari för att därefter tas vidare till kommunstyrelsen innan den slutgiltigt antas av kommunfullmäktige.

  • Generationsboendet i Almby kyrkpark vinner årets Byggnadspris

    Idag stod det klart att generationsboendet i Almby kyrkpark blir 2023 års vinnare av Byggnadspriset. Priset delades ut av Bygg- och miljönämnden på plats vid boendet i kyrkparken.
  • Ung & Punk vinner Kulturpriset 2023

    Ung & Punk kammar hem årets Kulturpris i kategorin Årets nykomling. De unga arrangörerna har på kort tid vitaliserat punkscenen och arrangörsledet i Örebro kommun som inga andra. Juryn vill med priset uppmuntra de unga arrangörerna att fortsätta utveckla och möjliggöra för både band och publik att mötas på och framför scenen och befästa Örebro som en musik- och livestad.
  • 370 000 till Fritidsbanken i Odensbacken

    Fritidensbanken i Odensbacken blir kvar ytterligare ett år. Under hösten 2023 meddelade föreningen ”Omställning Östernärke” att de hade svårt att fortsätta driva Fritidsbanken. Det såg ut som att Fritidsbanken i Odensbacken behövde läggas ner. Därför har ett ordförandebeslut tagits om att ge ett bidrag på 370 000 kronor. Pengarna ska gå till drift och hyra för att föreningen ska kunna fortsätta att bedriva verksamhet under 2024.
  • Vi ska snabba på klimatomställningen

    23 kommuner och sex nationella myndigheter signerade klimatkontraktet tillsammans med Viable Cities, den 8 december. John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, signerade klimatkontraktet för Örebro kommun. Klimatkontraktet innebär att samtliga parter åtar sig att bidra till att öka takten i klimatomställningen.
  • Politiska satsningar inom grundskolan

    Grundskolenämnden använder pengar från planeringreserven för att stärka upp Fritidsbanken i Markbacken, påskynda Utbildning i hot och våld med inslag av PDV (pågående dödligt våld) för kommunens alla skolor samt möjliggöra att förstelärare kan delta på Matematik Biennalen 2024.
  • Örebro blir nytt hem för en tystad konstnär

    Örebro kommuns tredje fristadskonstnär har anlänt till Örebro. Sanaz Hakimi från Afghanistan är den första kvinnliga konstnären att få fristad i Örebro kommun. I sitt konstnärskap fokuserar Sanaz på bland annat Hazarernas kultur och situationen för kvinnor i Afghanistan generellt.
  • Nu är takmålningarna i Strömsborg restaurerade

    Renoveringen av Strömsborg i Karlslund påbörjades under hösten 2021. Byggnaden har fått en ny grundläggning och utsidan har renoverats. Nu har ytterligare ett steg tagits i arbetet, när takmålningarna i byggnaden har konserverats och restaurerats.
  • Örebro klättrar i hemtjänstrankingen

    Idag släpptes Hemtjänstindex för 2023. Örebro visar en rejäl avancering från föregående år. I årets mätning placerar sig Örebro på plats 48. 2022 befann sig Örebro på plats 98. Det är en klättring i tabellen med 45 platser.
  • Kommunledningen föreslår lättnader för byggaktörer under 2024

    På grund av det rådande konjunkturläget är det flera byggaktörer som har svårt att byggstarta sina projekt. För att underlätta för byggaktörerna så föreslås ett antal åtgärder för markanvisningar under 2024.
  • Krafttag mot välfärdsbrottsligheten

    Kommunledningen tar krafttag mot välfärdsbrottsligheten inom Örebro kommuns verksamheter. Trygghetsutskottet har fattat beslut om att tillsätta en samordnare som med hjälp av förvaltningarna och bolagen ska arbeta för att stävja fusk med skattemedel.  
  • 240 000 kronor till motorintresserad ungdom

    Kultur- och fritidsnämnden beviljar föreningen Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) 240 000 kronor i utvecklingsbidrag på landsbygden i syfte att starta upp, utveckla och driva en mötesplats för motorintresserad ungdom i åldern 15 – 25 i Odensbacken. Pengarna som Kultur- och fritidsnämnden beviljar förväntas täcke de fasta kostnaderna för uppstart och verksamhet under 6 månader. Tanken med mötesplats är att ungdomarna ska få möjlighet till att mötas kring ett gemensamt intresse, tillsammans med trygga vuxna.
  • Stärk gränskontrollen och bryt våldsspiralen

    Tullverket är en central aktör när det kommer till att skydda Sveriges gränser och säkerställa att farliga varor som narkotika och vapen inte når våra gator. Tyvärr har Sverige, en gång känt för sitt effektiva tullsystem, nu blivit mer känt för att ha en av de svagaste gränskontrollerna i EU, enligt en rapport som utfördes för ett antal år sedan.
  • Anpassning av skollokaler efter minskat elevantal

    Liksom många andra kommuner i Sverige minskar antalet barn i förskole- och skolålder i Örebro kommun de kommande åren, enligt prognoser. Det skapar ett ändrat behov inom de kommunala grundskolorna. Kommunledningen i Örebro gav därför i uppdrag till förvaltningen för förskola och skola att göra en övergripande översyn och föreslå eventuella åtgärder. Resultatet visar en överkapacitet av lokaler i skolan i relation till det minskande elevantalet.
  • Gratis mensskydd på Örebro kommuns gymnasieskolor

    Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden erbjuder kostnadsfria mensskydd som en permanent lösning på Örebro kommuns gymnasieskolor från årsskiftet.
  • Nu är Karlslunds nya stallbyggnad invigd

    Under fredagen den 10 november invigdes den nya stallbyggnaden i Karlslund. Den nya byggnaden är en del av hela Karlslundsområdets utveckling och ska bland annat bidra till en jämställd resursfördelning inom idrotten och ge fler barn och unga möjlighet till en attraktiv fritid.
  • Regeringens folkbildning räcker inte till för alla

    Än en gång bekänner Sveriges regering färg med det senaste beslutet om att strypa anslagen till studieförbunden. Som en första insats minskar anslaget med 250 miljoner under 2024, i nästa steg med 350 miljoner och ett sista steg med 500 miljoner kronor. Stanna upp och fundera över hur mycket folkbildningen skulle kunna göra för 1 100 miljoner kronor. Det är en hiskelig siffra som studieförbunden inte får ta del av.
  • Ny beslysning i Öknaspåret och Hovstaspåret

    Öknaspåret i Vivalla-Lundby och Hovstaspåret har fått nya, moderna markburna anläggningar med LED-belysning. Upprustningen är en del i arbetet med att byta ut belysningen i kommunens alla motionsspår.
  • 600 000 kronor extra till Fritte

    Den teckenspråkiga fritidsgården Fritte, som drivs av föreningen Kulturhuset Scenit via avtal med Kultur- och fritidsnämnden, har signalerat om att de har stora behov. Fritte har blivit alltmer populär mötesplats för teckenspråkiga ungdomar och de har sett en tillströmning av besökare. Det har i sin tur krävt mer personal för att få stabilitet i sin verksamhet.
  • 250 nya jobb i stadskärnan

    Under 2022 ökade den totala omsättningen i Örebros stadskärna med 17 procent. Det är 6 procent mer än i jämförbara större stadskärnor. Bäst gick det för hotellnäringen som ökade sin omsättning med hela 50 procent. Det visar rapporten Cityindex som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.
  • Örebro kommun behåller och utvidgar Ren arena

    Örebro kommun har under våren utvärderat konsekvenserna av beslutet om Ren arena i Idrottshuset. Kultur- och fritidsnämnden har nu beslutat att fortsätta med Ren arena och även utvidga det till att gälla fler arenor.
  • Vi satsar på dem som har det som allra svårast

    Du har säkert känt av de tuffa ekonomiska tiderna. Märkt att det är mindre kvar i plånboken när hyra, mat och alla räkningar är betalda. Det här påverkar givetvis din vardag på olika sätt. Det är ett tufft läge med inflation, ökade räntor och dyrare mat. Inflationen äter upp eventuella intäkter och ökar kostnaderna. Det här gäller både för dig som privatperson, och även för det offentliga.
  • 3 miljoner kronor till utveckling av insatser för utrikesfödda med svaga språkkunskaper

    Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden utvecklar nya arbetssätt för de elever som har svårast att tillgodogöra sig SFI-studier (svenska för invandrare), varav en stor del är kvinnor. Istället ska andra insatser erbjudas för att nå målet som är egen försörjning. I dagsläget har vi stor volym med elever inom vår SFI-verksamhet jämfört med jämförbara kommuner. Det här är elever som i hög utsträckning har svaga språkkunskaper.
  • Mariebergsområdet utvecklas

    I början av november startar Örebro kommun ett arbete med att utveckla Mariebergsområdet och bereda plats för fler verksamheter i den norra delen av området. Trafikverket börjar med arbetet att bygga en ny trafikplats på E20 under nästa vår.
  • Ökat stöd till elever som saknar behörighet

    I årets verksamhetsplan och budget skjuter vi till tre miljoner kronor för att stärka arbetet för ökade stödinsatser till de elever som saknar behörighet till våra nationella gymnasieprogram. Vidare kommer nämnden revidera huvudmannens plan för utbildning utifrån lokala behov samt ta fram en ändamålsenlig modell för uppföljning av elevernas resultat.
  • Avdrag som förstärker klyftorna

    Regeringen har lagt fram ett förslag om att höja ROT- och RUT-avdragen från dagens 50 000 kronor till 75 000 kronor från den 1 juli 2024. Enligt SVT har finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) nyligen presenterat detta förslag.
  • Östra Almby och Vintrosa Folket Hus förening får bidrag

    Kultur- och fritidsnämnden beviljar 400 000 kronor Östra Almby Fritidsklubb och 100 000 kronor till Vintrosa Folkets Hus förening.