NYHET

Ung & Punk vinner Kulturpriset 2023

Ung & Punk kammar hem årets Kulturpris i kategorin Årets nykomling. De unga arrangörerna har på kort tid vitaliserat punkscenen och arrangörsledet i Örebro kommun som inga andra. Juryn vill med priset uppmuntra de unga arrangörerna att fortsätta utveckla och möjliggöra för både band och publik att mötas på och framför scenen och befästa Örebro som en musik- och livestad.

Madelene Spinord Semenets, Socialdemokraterna Örebro kommun

Representanter från Ung & Punk överraskades i liveradio på P4 Örebro av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Madelene Spinord Semenets. Madelene delade ut ett diplom och läste upp motiveringen till de förvånade pristagarna.

Motivering

Med outsinlig energi, stort engagemang och ideellt arbete bidrar Ung & Punk till Örebros livescen. På bara ett år har de bland annat arrangerat Örebro Punkfest All Ages, Örebro Punknatt, filmat och fotograferat Örebro Punkfest, föreläst för ungdomar om arrangörskap, arrangerat en egen scen under Live at Heart och blivit en viktig musikarrangör att räkna med på Örebros musikscen.

Ung & Punk arrangerar spelningar av ungdomar för ungdomar till en låg kostnad eller helt gratis. Punkband från hela Sverige tar sig till Örebro för att spela på deras arrangemang och ungdomar som annars inte har åldern inne eller ekonomin att gå på punkspelningar för möjlighet att uppleva punk live.

Ung & Punk har lyckats engagera ungdomar, hitta samarbeten och erhålla resurser med ett driv och engagemang som är extraordinärt med tanke på den korta tid de har verkat och den ringa åldern som medlemmarna har.

Ung & Punk möjliggör för fler att få ta del av punkscenen och breddar därför tillgången av denna musikgenre för alla som vill ta del av den.

- Det är otroligt roligt att få dela ut pris till Ung & Punk. De är värda priset och under ett år har de hunnit med otroligt mycket. De har arrangerat flera arrangemang som riktar sig till ungdomar. Tack vare Ung & Punks vision om att antingen ha gratis arrangemang eller ta ett lågt inträde, har ungdomar som annars inte haft ekonomin till att delta fått möjlighet att ta del av kulturarrangemang, säger Madelene Spinord Semenets, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Om priset

Örebro kommuns kulturpris till Hjalmar Bergmans minne delas ut i två kategorier: Kulturpriset för personen som står i början av sin konstnärliga bana/Årets nykomling och Kulturpriset för personen som gjort värdefulla insatser under lång tid.

”Årets nykomling” delas ut till en eller flera personer som står i början av sin konstnärliga bana för att främja dennes/dessas utveckling inom kulturområdet. Ung & Punk är de sjätte pristagarna sedan priset började delas ut 2016.