NYHET
Karin Sundin (S): För en lågavlönad kan en enda sjukdag kosta 812 kronor
Lagom till när naturens färger skiftar från sprakande grön-gul- orange-rött till smutsbrunt och grått, när lövhalkan slår till och när det blir dags att byta däck på bilen så gör sig hösten påmind också i luftvägarna.

De första fallen av säsongsinfluensa dök upp redan innan vaccinationerna av äldre och andra riskgrupper hade dragit igång.
Alldeles snart kommer antalet registrerade fall av RS-virus skjuta i höjden och ovanpå allt annat så pågår det just nu ett större utbrott av mykoplasma i Sverige. Så hej hösten, hostan och halsontet!
Luftvägsinfektioner är ingenting att skämta om, det visade pandemin oss med all önskvärd tydlighet.
Något annat pandemin visade var de olika förutsättningar vi människor har inför smittor och andra sjukdomar. Många tjänstemän kunde under pandemin snabbt ställa om för att jobba hemifrån. De kunde på coronasäkert avstånd applådera den vårdpersonal som inte hade något annat val än att gå till jobbet varje dag. Inte heller busschaufförer, kassapersonal, montörer eller lokalvårdare hade något val – nio av tio av LO-förbundens medlemmar kunde inte jobba hemifrån under pandemin och kan inte jobba hemifrån i dag.
För många finns i dag ännu fler och allt bättre digitala arbetsverktyg för hemarbete. Mötesformerna har anpassats för att folk ska kunna delta från olika platser. Det är ju väldigt bra om man vill undvika smitta eller när man själv är lindrigt sjuk eller har sjuka barn och därför kan jobba hemifrån.
Det här skulle inte vara ett problem om inte de olika arbetsvillkoren skapade en allt större orättvisa på svensk arbetsmarknad (Sverige är det enda landet i Norden som ännu har ett karensavdrag). De som arbetar i miljöer där de utsätts för smitta utsätts också för mer av karensavdrag och sjuklön eftersom de inte kan jobba hemifrån. Och orättvisan och löneklyftan ökar nu när höstens smittor drar in över landet.
Många inom LO:s yrkesgrupper har låga löner och osäkra anställningar och som följd av det en ansträngd privatekonomi.
Fackförbundet Kommunal har räknat ut att de av deras medlemmar som tjänar 22 000 kronor i månaden har ungefär 700 kronor kvar i plånboken när alla nödvändiga utgifter är betalda.
En enda sjukdag innebär för dem ett karensavdrag på 812 kronor. Då räcker lönen inte ens till de nödvändiga utgifterna. Resultatet av den ekvationen blir ofta sjuknärvaro – många går till jobbet oavsett hur sjuka de är, trots att de vet att de borde vara hemma för att förhindra vidare smittspridning och trots att de behöver vila för att återhämta sig och bli friska. Men vad ska de göra när lönen annars inte räcker till räkningarna?
Vi är ömsesidigt beroende av varandra i samhället och vi alla tjänar på att människor kan och vill arbeta i serviceyrken och inom välfärden. Då måste arbetsvillkoren också vara sådana att människor har råd att jobba där – året runt, oavsett säsong och oavsett risk för smitta.
Karensavdraget är omodernt, orättvist och oförenligt med influensasäsongen och det borde avskaffas omedelbart!
Karin Sundin
riksdagsledamot från Örebro (S)