NYHET
Svensk skola står inför den största utmaningen hittills
Antalet barn i förskola och grundskola minskar i Sverige, samtidigt som andelen äldre ökar. De kraftigt minskade barnkullarna kommer att få omfattande och allvarliga konsekvenser framöver.

Med färre barn minskar behovet av skolor och förskolor i vissa områden. Samtidigt som det, i växande tätorter, kommer finnas behov av att utveckla skolorganisationen och på så sätt möta varierande elevantal och upprätthålla kvaliteten.
Kommunerna måste nu planera om sina skolstrukturer, det som kräver långsiktigt tänkande och det kommer att innebära investeringar. Parallellt med demografiska förändringar ser vi en fortsatt etablering av friskolor.
Den fria etableringsrätten gör det svårt för kommunerna att veta för hur många elever de ska dimensionera skolorna. Detta kommer leda till ett ineffektivt resursutnyttjande när vissa skolor riskerar att ha tomma platser medan andra är överfulla. Kommunerna förlorar helt enkelt sin överblick och förmåga att organisera en skola för alla – vilket i slutändan går ut över kvaliteten på undervisningen och elevernas utbildning. I Örebro kommun märker vi detta redan idag.
Örebro brottas med att försöka planera och hålla ihop skolutvecklingen i kommunen. Vi socialdemokrater anser att kommunerna behöver få större inflytande över skoletableringar för att resurserna ska komma till största möjliga nytta för eleverna.
För att säkerställa en högkvalitativ utbildning, oavsett om det gäller kommunala eller fristående skolor, måste vi hantera denna omställning tillsammans så att friskoleetableringar anpassas efter samhällets långsiktiga utbildningsbehov på kort och lång sikt.
Lena Hallengren (S)
gruppledare i riksdagen
John Johansson (S)
kommunstyrelsens ordförande
Jonas Håård (S)
ordförande grundskolenämnden