NYHET

Kommunen förstärker det vräkningsförebyggande arbetet för ökad trygghet

Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden har tillsammans med Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen identifierat ett växande behov av att hantera hyresskulder och förebygga vräkningar. I takt med ekonomiska utmaningar i samhället, förändringar i lagstiftningen och en ökad utsatthet tar nu kommunen krafttag för att förbättra samarbetet med andra myndigheter och säkra tidiga insatser för de mest utsatta.

Socialdemokraterna Örebro kommun, vräkningsförebyggande arbete

Tidiga insatser och en effektiv myndighetssamverkan är avgörande för att förhindra vräkningar och skapa trygghet för familjer. Därför föreslås en budgetförstärkning på 700 000 kronor för att möjliggöra ett mer effektivt vräkningsförebyggande arbete och minska social utsatthet.

Under hösten 2024 genomfördes en omfattande genomlysning av hyresskuldsärenden. Resultatet visade på ett behov av att revidera rutiner, utveckla samverkan och utbilda personalen i vräkningsförebyggande arbete. Denna satsning blir än viktigare i ljuset av den nya socialtjänstlagen som träder i kraft den 1 juli 2025. Den nya lagen ställer krav på kommunerna att prioritera förebyggande insatser, inklusive arbetet mot vräkningar.

- Den nya socialtjänstlagen markerar en tydlig riktning: tidiga och förebyggande insatser är avgörande för att skydda de mest utsatta i samhället. Vi ser detta som en möjlighet att göra verklig skillnad, Marie Brorson (S), 1:e vice ordförande i Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

Regeringen har också gett Socialstyrelsen i uppdrag att analysera den nationella ökningen av vräkningar av barnfamiljer och föreslå åtgärder. För att möta dessa utmaningar föreslår kommunen att budgetramen för Verksamhetsområde Försörjning ökas med 700 000 kronor, med särskilt fokus på utbildning, uppföljning och stärkta rutiner. Kommunens mål är att förebyggande arbete ska vara en naturlig del av verksamheten, och resultaten av de förstärkta insatserna ska redovisas till nämnden senast i december 2025.